Startsida -
i
nnehåll

> Att slussa
> Artiklar
> Bildreportage
> Historik
> Nyheter
> Omgivning & Strandhugg
> Om föreningen
   
Sicklaslussen
> Sicklaslussens vänner

> in english...

 

Sicklaslussens
vänner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster@sicklasluss.se


Vårmönstring 9 juni 2018

klicka på bilderna så blir de större

........................................

Årets första slussdag - den traditionsenliga vårmönstringen - blev en alldeles strålande tillställning.

I år koncentrerades aktiviteterna väldigt mycket kring Järlasjön.

Vi hade speciellt inbjudna veteranbåtar, allmogebåtar samt en ångbåt som paraderade från Kyrkviken till Järla Sjö.

Just i Kyrkviksparken var det stor aktivitet då nätverket Rädda Järlasjön hade arrangerat en ”picknik för Järlasjön”. Nätverket arbetar för att effektivt rena utsläppen från framför allt dagvatten till Järlasjön. De motsätter sig även den öppna avloppsanläggning för dagvatten som Nacka Kommun vill anlägga i Kyrkviken, då anläggningen förutom att den annekterar en ansenlig del av Järlasjön, ger en otillräcklig rening. De förbipasserande båtarna gav sitt stöd med tutor och ångvisslor.

Veteranbåtarna tog sig sedan till Järla Sjö där det hade dukats upp långbord i Herrgårdsparken. Där en gemensam sommarlunch intogs.

Samtidigt nere vid slussarna var det full aktivitet hela dagen. Totalt hade vi 10 slussvakter som turades om att veva och slussa båtar så snabbt och effektivt det bara gick. Totalt hade vi närmare 40 slussande båtar, vilket torde vara rekord för en vårmönstring.

Detta trots att M/S Ran inte kunde genomföra sina guidade slussturer i år. Efter den varmaste och torraste försommaren på mannaminne, så var vattenståndet i Saltsjön alltför lågt för att Ran skulle kunna ta sig in i Sicklaslussen. Men guidade rundturer kördes i vilket fall, om än via en annan rutt genom Hammarby Sjö, Danvikstull och Svindersviken.

Vi ser redan fram emot nästa slussdag, vilken infaller den 26 augusti 2018.

Foto: Ingemar Åkerblom

> tillbaka till Bildreportage