Startsida -
i
nnehåll

> Att slussa
> Artiklar
> Bildreportage
> Historik
> Nyheter
> Omgivning & Strandhugg
> Om föreningen
   
Sicklaslussen
> Sicklaslussens vänner

> in english...

 

Sicklaslussens
vänner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster@sicklasluss.se


M/Y Loris vid Sicklaslussens Dag den 26 augusti 2018

klicka på bilderna så blir de större

                  

Bävrarna i området verkade ha försökt stänga av flödet från Nacka inför den traditionsenliga Sicklaslussens dag. Att lägga ett par träd på land stoppade oss inte nämnvärt, även om de tillsammans med stora mängder träflis hamnade innanför slussområdet:-)

Annars firades dagen som vanligt i fint väder med närmare 30 slussande båtar. Speciellt kul var att det finbesök vi fick av flera veteranbåtar och då inte minst av M/Y Loris.

M/Y Loris må vare en av Sveriges absolut mest välkända motoryachter. Hon beställdes av Ivar Kreuger 1913, ritades av konstruktören Knut Ljungberg och byggdes på Hästholmsvarvet i Nacka. Ivar Kreuger använde båten för resor till sin ö Ängsholmen, och för representation. Den är bland annat känd för en tur i Stockholms skärgård 1924 med Douglas Fairbanks, Charles Magnusson, Mary Pickford, Mauritz Stiller och Greta Garbo, som förevigades i SF-journalen.

Ivar Kreuger ägde båten till sin död 1932. Efter Kreugerkraschen köptes båten på exekutiv auktion av direktör Ruben Johansson i Södertälje, som ägde den till 1963. Båten är idag renoverad och går i chartertrafik. Bland annat har bordläggningen under vattenytan, köl, och däck bytts ut. M/Y Loris är k-märktes 2013.

Hästholmsvarvet var ursprungligen ett varv som byggde pråmar på Hästholmen, nuvarande Kvarnholmen i Nacka. År 1906 anställde varvet den nyexaminerade båtbyggaren Knut Ljungberg som konstruktör. Med denne utvecklades varvet till att bygga för den växande motorbåtsmarknaden. År 1907 sjösattes varvets första motorbåt, den 14 meter långa salongsbåten Elsa. KSSS och KAKs motorbåtsavdelning anordnade 1910 Sveriges första långdistanstävling till havs på sträckan Nynäshamn - Göteborg. Den vanns av den 15 meter långa Standard, som konstruerats av Knut Ljungberg.

Varvet köpte 1917 in en tomt på Gåshaga i Lidingö och uppförde där en ny varvsanläggning för fritidsbåtar, dit företaget flyttade i oktober. Knut Ljungberg var nu chef för företaget. Han sade upp sig 1923, varefter han köpte den tidigare anläggningen på Hästholmen och byggde båtar där under namnet Nya Yachtvarvet 1923-26.

Källa: Wikipedia
Foto: Ingemar Åkerblom

> tillbaka till Bildreportage