Startsida -
i
nnehåll

> Att slussa
> Artiklar
> Bildreportage
> Historik
> Nyheter
> Omgivning & Strandhugg
> Om föreningen
   
Sicklaslussen
> Sicklaslussens vänner

> in english...

 

Sicklaslussens
vänner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster@sicklasluss.se


Slussåret 2022
inkl slussdagen 2022-08-14

klicka på bilderna så blir de större

                                               

Slussåret 2022 blev ett relativt lugnt slussår. Vi kunde återigen genomföra två slussdagar, den 4 juni och den 14 augusti. Det är alltid lika trevligt att bjuda upp gäster, veteranbåtar och ångbåtar till våra vackra sjöar.

Tyvärr fick vi under året se M/S Ran stäva ut från sjöarna för sista gången. Hon har nu fått nya ägare och ett förhoppningsvis fint hem inne i Mälaren.

Servicegraden för slussande båtar har varit god där förbeställda slussningar kunnat genomföras i stort sett helt enligt de slussandes önskemål. Total såg vi under året 123 slussande båtar.

Slussanläggningen har fungerat väl men börjar visa på vissa ålderskrämpor. Föreningen Sicklaslussen har genomfört mindre underhåll, rensning av ventilgaller, skött den dagliga driften samt genomfört viss uppsnyggning och rengöring från klotter. Nacka Kommun var även behjälpliga vid en större reparation av en av slussportarna, som läckte oroväckande.

Bilderna ger en fin blid över den mångfald vi har på vattnet. Allt ifrån veteraner till fritidsbåtar i plast, gummi och aluminium; ångbåtar och vackra Petterssonbåtar; även en fin allmogebåt med spriseglet hissat, en tändkulemotor och många kanoter och kajaker.

Vid vårmönstringen hade vi extra fint besök från Heleneborgs båtklubb, där vi bl a fick se M/Y Raket. På träbåtsfronten fick vi även se den nya bekantskapen Wigelant.

Samma dag såg vi nere vid stadsgården ett spektakulärt amerikanskt flottbesök. Aldrig förr har ett så stort fartyg trocklat sig igenom Stockholms hamninlopp och angjort Stadsgården.

Slussdagen den 14:e augusti bjöd på en fantastisk högsommardag. Solen verkligen spred sin värme över sjöar, slussar och båtar.

Bland speciellt inbjudna gäster, såg vi flera veteranbåtar, ångbåtar en och annan tändkula; vilka samlades för en gemensam lunch på Pumphuset i Järla sjö. Det fina vädret lockade också ut många fritidsbåtar, kajaker och SPU:ar på vår vatten. Det blev tidvis trångt i slusskaren och våra fantastiska slussfunktionärer svettades friskt vid vevar och gång spel - alla med stora leenden på läpparna.

Foto: Ingemar Åkerblom

 

> tillbaka till Bildreportage