Startsida -
i
nnehåll

> Att slussa
> Artiklar
> Bildreportage
> Historik
> Nyheter
> Omgivning & Strandhugg
> Om föreningen
   
Sicklaslussen
> Sicklaslussens vänner

> in english...

 

Sicklaslussens
vänner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster@sicklasluss.se

Årsmötet 11 mars 2008
Lars Westman och den vackra slussvakterskan

"Den som någon gång blivit slussad av Ejvor Öjebro glömmer henne aldrig. Hamnstyrelsen gjorde också ett mycket lyckosamt drag när man för två år sedan placerade henne som slussvakterska vid Sickla sluss."

Så började Lars Westmans artikel i Stockholms-tidningen 12 januari 1964. Så började han sitt framträdande på Sickla slussförenings årsmöte. Efter en stund klev "den vackra slussvakterskan" själv upp på scenen. 44 år efter reportaget mötte Ejvor Öjebro slussföreningens medlemmar.

Den vackra slussvakterskan är det många Nackabor som minns. Någon hade också ett minne att hon blivit omskriven av legendariska Nackabon och Vi-tidningsjournalisten Lars Westman.

När Lars Westman, som bor på Henriksdalsberget, fick höra att vi ville höra hans berättelse om mötet vid slussen på 1960-talet ställde han genast upp. Han hade med sig en klippbok med sitt reportage.

- Jag hade just börjat som reporter på gamla Stockholms-tidningen och jag minns den fortfarande eftersom det var en av de första som jag skrev där. Jag var i 20-årsåldern. Artikeln var en av dem som min mamma klippte ur och sparade, därför har jag kvar den, sa han.

Jag minns att det var lite högtidligt uppdrag. Jag och tecknaren åkte runt och intervjuade folk i närheten. Båtarna låg på tomterna, det var ju vinter. Jag minns att jag frågade en båtägare vart han brukade åka från Sickla.

- Ingen särskild stans, svarade han. Jag går aldrig ut med båten, jag går bara ner och sätter mig i den. Där hör jag kluckandet. Varför ska man åka på sjön, sa han. Han läste Göran Schildts bok om Medelhavet, det fick räcka.

Lars Westman hade sett slussvaktarstugan när han åkte förbi med mopeden och sett en kvinna där. När han nu skulle göra reportage hade han med sig tecknaren Lasse Lindqvist.

- Jag var blyg och hade nog nästan tunghäfta men Ejvor Öjebro, som hon hette, var lätt att komma till tals med. Det blev nog en ganska bra artikel. Jag har läst om den nu, fylld av onda aningar, men den går nog att stå ut med, så här långt efteråt, sa Lars Westman.

Sen överraskade han årsmötet med att presentera en kvinna ur publiken. Det var ingen mindre än "den vackra slussvakterskan" själv, Ejvor Öjebro. Hon hade bott i Lännersta och flyttat tillbaka till Ångermanland, men nu bor hon åter i Stockholm, i Gubbängen.

- Min dåvarande man jobbade åt hamnstyrelsen och vi fick ju bo i stugan och hyran var att jag sköttes slussen. Jag hade muskler, jag hade spelat handboll. Det behövdes styrka för att klara slussen, men mest var det teknik för att klara av slussningen.

Det blev ett glatt möte mellan årsmötesdeltagarna i Dieselverkstaden och Ejvor Öjebro. Lars Westman läste valda delar ur sin artikel och slusskulturen berikades. Sickla slussförening har fått Lars Westmans tillåtelse att publicera hela artikeln.
Läs den här.

Text & foto: Jan Sparrman[...som pdf]

>> Tillbaka ...