Startsida -
i
nnehåll

> Att slussa
> Artiklar
> Bildreportage
> Historik
> Nyheter
> Omgivning & Strandhugg
> Om föreningen
   
Sicklaslussen
> Sicklaslussens vänner

> in english...

 

Sicklaslussens
vänner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster@sicklasluss.se

2009-08-01 Ny kanotled till Skärgården - "Paddlarnas kungsled"

Sjöstadens Kanotklubb öppnar en ny kanotled från Hammarby sjöstad till Baggensfjärden. Leden börjar i Sicklasjön nedanför Hammarby skidbacke, alldeles intill ligger en stor parkeringsplats. Färden går sedan över Järlasjöarna, genom trumman under Saltsjöbadsleden till Kolbottensjön. I den bortre änden av sjön ligger vår brygga där du kan ta upp kanoten för transport ca 300 m ned till Duvnäsviken, där vår nästa brygga ligger, se bild nedan.

Bryggorna har tillkommit genom ett generöst stöd från Nacka kommun och en välvillig inställning från berörda markägare och Erstavik.

Gammal vikingaled

Den led som vi nu öppnar till Stockholm är en gammal vikingaled. Här färdades skeppen ända fram till 1200-talet till Stockholm via Järlasjöarna, Hammarby sjö och Strömmen. I och med landhöjningen och att fartygen blivit större blev Skurusundet den naturliga vägen till Stockholm. Men ända in på 1900-talet gick Vintervägen för skärgårdsborna över Järlasjön och Hammarby sjö till Vintertullen på Södermalm (därav namnet).

1800-talets sommarparadis

Järlasjöarna blev tidigt ett sommarparadis för Stockholmare. Redan på 1860-talet uppfördes de första sommarhusen, Fågelbo, Nysätra och lite senare Trollebo. På den tiden hade Järlasjön och Hammarby sjö samma vattennivå.
Det var de utmärkta vattenförbindelserna från Södermalm med Barnängens brygga, som bidrog till den tidiga exploateringen. Nu är det endast Nysätra som är bevarat, och inte ens Nackanäs som var ett populärt utflyktsmål , se bild nedan, finns kvar.
Utvecklingen i Nacka har gått snabbt och Sicklasjön gränsar idag till Hammarby sjöstad. Nu ser det inte riktigt lika lantligt ut som på bilden nedan, men fortfarande utgör hela den södra stranden gräns mot Nacka reservatet eller Erstaviks marker och är naturmark. På den norra stranden dominerar lummiga villaträdgårdar. Inte minst viktigt denna led saknar både stora motorbåtar och Finlandsfärjor.

Den nygamla leden för kanoter

I äldre tider fanns det inte bara kungsvägar. Det fanns också kungsleder. Den led vi har öppnat var tidigare en kungsled till Stockholm. Så kom gärna och pröva på den nygamla kungsleden för kanoter.

Slussning för kanoter

Sicklaslussen är öppen från början av maj till mitten av september. Lördagar är slussen bemannad mellan 11.00 - 12.00 och mellan 16.00 - 17.00. Andra tider får man beställa slussning via telefon 073-6149198. Helst ett dygn i förväg.
Lördagen den 22 augusti 2009 firas också Sicklaslussens dag med fri slussning hela dagen för alla.
Se även information på www.sicklasluss.se.

Sjöstadens kanotklubb

Klubben bildades i mars 2008. En av klubbens målsättningar var att öppna en kanotled till skärgården via Kolbottensjön och Duvnäsviken. Vi önskar också få bygga ett kanothus i Sicklasjön nedanför Hammarby skidbacke. Föreningen har ett fyrtiotal medlemmar, de flesta från Hammarby sjöstad och Nacka, vars gemensamma vision är att kunna paddla på Järlasjön och ut i Skärgården. Delar du vår vision är du välkommen som medlem!


Du får mer information via vår om lšnken www.sjostadenskanotklubb.info.se .

[...som pdf]

/2009-08-01 Sjöstadens Kanotklubb
/text: Bjarne Hanson, bjarne@sicklasluss.se, 070-5683773>> Tillbaka ...