Startsida -
i
nnehåll

> Att slussa
> Artiklar
> Bildreportage
> Historik
> Nyheter
> Omgivning & Strandhugg
> Om föreningen
   
Sicklaslussen
> Sicklaslussens vänner

> in english...

 

Sicklaslussens
vänner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster@sicklasluss.se


Medlemsresa Åkers Kanal

klicka på bilderna så blir de större

      

Årets medlemsresa den 2 september 2017 gick med ångbåt genom Åkers kanal. Bussresa från Nacka till Åkersberga och sedan s/s Hjerter Kung genom Åkers gamla fina kanal. Även ett besök vid Åkers kanalutställning i hembygds-föreningens museum hanns med innan kosan styrdes åter hem till Nacka.

Åkers kanal ligger strax norr om Stockholm i Österåkers kommun. Kanalen är en förbindelse mellan Garnsviken och Tunaviken av Trälhavet. Farleden, som upptogs 1825 blev därefter utvidgad och förbättrad flera gånger. Kanalen har en längd av 10,7 kilometer varav den bearbetade sträckan är 3,7 kilometer. Djupet under lägsta vattenytan är 2,1 meter och bottenbredden 8,9 meter. Den segelfria höjden är 2-3 meter. En sluss finns, som är 30 meter lång, 7,4 meter bred och 2,1 meter djup. I början av 1900-talet upptogs kanalavgifter från trafikerande fartyg. Idag kostar slussningen 50 kronor. Tiderna måste förbokas minst 1 timme innan, och gäller mellan den 15 maj och 15 oktober.[2017]

Hjerter Kung är en ångslup med salong av fernissad mahogny och beslag av gjuten brons och mässing. Hon har ett skrov tillverkat enligt W.E.S.T. metoden med kärnfura som distansmaterial. Skrovbygget genomfördes av Kungslena Finsnickeri med Lars Qvist i spetsen, leverans sommaren 2006. Maskinen är en 2-cylindrig högtrycksmaskin från B2 Ånga. Sjösättning och jungfrutur gjordes 2010.

Foto: Anders Östberg

> tillbaka till Bildreportage